Kaj je medicinski microneedling?

Microneedling predstavlja minimalno invazivno metodo spodbujanja naravnih procesov obnove kože. S posebno napravo – Dermapen 4 – izvedemo več deset tisoč mikroskopskih vbodov skozi površino kože, kar sproži nadzorovano poškodbo in aktivira signalne poti, odgovorne za celjenje v površinskih in srednjih plasteh kože.

Histološke preiskave vzorcev kože, odvzetih z obdelanih predelov, so pokazale izjemne rezultate

  •  Povečanje debeline kože
  • Večje število pravilno urejenih kolagenskih vlaken
  • Izboljšana tekstura kože
  • Zmanjšanje vidnih znakov staranja


Medtem ko je microneedling najbolj prepoznaven po svoji uporabi na obrazu, pa se ta inovativna tehnika izkazuje tudi pri zdravljenju brazgotin in strij po telesu. Številne drobne luknjice, ki jih povzroči postopek, omogočajo, da aktivne učinkovine in hranila lažje prodrejo v dermalno plast kože. To pa je tudi območje, kjer potekajo najbolj živahni procesi obnove, kar dodatno prispeva k optimalnim rezultatom.

Microneedling predstavlja varno in učinkovito možnost, ki jo izvajajo strokovnjaki na področju estetske medicine. Po posegu je pomembna ustrezna nega kože, ki bo pospešila proces celjenja in izboljšala rezultate. Vsekakor pa je microneedling vreden razmisleka za vse, ki si želijo osvežiti svojo kožo, zmanjšati gube ter doseči naraven in mladosten videz.

Ali microneedling boli?

Bolečina med samim postopkom microneedlinga je pretežno odvisna od več dejavnikov, kot so globina in hitrost vbodov, značilnosti zdravljenega predela kože ter individualna občutljivost pacienta. V primerih, ko se odločimo za bolj plitev način delovanja, se običajno priporoča nanašanje anestetičnega mazila 15-20 minut pred začetkom posega.

Učinkovitost in rezultati

Prvi rezultati po microneedlingu se običajno začnejo pojavljati postopoma, pri čemer je čas odvisen od vsakega posameznika in specifičnih ciljev. Večina ljudi lahko opazi izboljšave v teksturi kože in zmanjšanju drobnih gubic že nekaj dni po posegu. Vendar pa se lahko bolj izraziti rezultati, kot so povečana čvrstost kože in zmanjšanje pigmentacij, pokažejo v obdobju nekaj tednov do nekaj mesecev po posegu.

Za koga je microneedling primeren?

Microneedling je primarno namenjen posameznikom, ki želijo izboljšati videz svoje kože in se znebiti različnih estetskih težav. Ta inovativni postopek je idealen za tiste, ki se soočajo z znaki staranja kože, kot so gube, povešena koža in izguba elastičnosti. Prav tako je učinkovit pri zmanjševanju videza brazgotin, strij in pigmentacij.

Kako se pripravimo na microneedling?

Priprava na microneedling poseg je ključnega pomena za zagotovitev optimalnih rezultatov in zmanjšanje morebitnih neželenih učinkov. Pred posegom se posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo zagotovil specifična navodila, vendar pa nekaj splošnih smernic velja za večino posameznikov: izogibanje soncu, prenehajte z uporabo retinoidov in kemičnih pilingov.